Ugrás a tartalomra
(táblázatban az oszlopok címére kattintva, az ingatlanok sorba rendeződnek az oszlop tulajdonsága szerint)
Kép Település, kerület Csökkenő rendezés Telek területe (m2) Nettó irányár (Ft/m2) Nettó irányár teljes összege (Millió Ft) Beépíthetőség felszín felett (%) Övezeti besorolás
XVIII. kerület 15 000 m2 45 000 Ft/m2 675.0 Millió Ft 45 % GKSZ
XVIII. kerület 32 484 m2 45 000 Ft/m2 1 462.0 Millió Ft 45 % GKSZ
XXII. kerület 12 006 m2 24 820 Ft/m2 298.0 Millió Ft 40 % GKSZ

Budapesti ipari telekről általában

Ipari teleknek nevezzük az beépítésre alkalmas területeken kialakított telkeket vagy telek csoportokat, amelyekre ipari vagy gazdasági tevékenységre alkalmas létesítmény fejleszthető az érvényes szabályozás szerint.

Ipari telkek darabszáma általánosságban száma messze elmarad a lakó funkciójú beépítésre szánt lakó telkek számától. 
Aki Budapest területén szeretne ipari telket vásárolni, egyre csökkenő kínálattal találkozik már középtávon is. Ráadásul amit találni azok környezete miatt elsősorban a kamionos megközelítés korlátozása miatt komoly nehézségekkel kell számolni.

Általános tendencia, hogy a nagy ipari beruházások nem a fővárosba és környékére települnek, hanem vidéken az autópályák közelében fejlődő gazdasági-ipari centrumok mellé. Ennek oka elsősorban az hogy budapesti lakóövezetek közelsége nem visel el jelentős további környezeti terhelést mind a teherforgalom, mind az ipari gyártó tevékenységek vélt vagy valós környezetet érő terhelése tekintetében. Azok a régi ipari zónák amik 60-80 éve még a város szélén helyezkedtek el, ma már barna mezős, lakóövezettel körbevett és átalakulásra váró övezetekké váltak.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy Budapesten jelenleg az M0-s körgyűrű közelében található a legtöbb ipari vagy gazdasági tevékenységre alkalmas ipari telek, ritkán néhány volt ipari zónában előfordul még beépítetlen üres telek természetesen. Ipari telkekből hiány alakult ki a piacon. A szűkös kínálat miatt a kínálati árak jelentősen emelkedtek. amíg a relatíve alacsonyabb áru telkek elkelnek és a magasabb szinten beárazottak hosszabb időt eltöltenek az ipari telek piacán. Ez az áremelkedés addig tart, amíg képesek a vállalkozások egyre magasabb hitelt és önerőt felmutatni.

Fontos jellemző, hogy a kisebb méretű telkekre van a legnagyobb kereslet, holott ezekből van a legkisebb kínálat a piacon. Ennek oka hogy a klasszikus régi nagy ipari zónák eleve a több hektáros létesítmények befogadására lettek kialakítva. A jelenlegi jogi szabályozás is a nagy méretű ipari telkek kialakítását célozza nem számolva a kkv-k tömeges igényével, ami a 2-3000 m2-es telkekre irányulna. Budapesten ez az ellentmondás még szembetűnőbb.

Nehéz, de nem lehetetlen ipari telket találni. Vállalható kompromisszumok sorát kell elfogadni annak érdekében, hogy beruházásra alkalmas telket találjunk, amely fővárosi elérhetőséggel is rendelkezik. Hosszabb távon minden olyan cégnek meg kell barátkozni az M0-s és azon kívüli megoldásokkal, aki bővülési és fejlődési lehetőséggel keres ipari telket.