Ugrás a tartalomra
Illeték

Ipari ingatlan illeték szabályok

Ipari ingatlan adásvétele jogi szempontból alapjaiban hasonló az általános lakó ingatlannal történő tranzakciókhoz, de a részvevő Felek és az ingatlan helyzete miatt jelentős különbségek is előfordulnak.

Először azt az alapvetést rögzítjük, hogy illetéket a vagyon szerző (Vásárló) fizet akihez az ingatlan kerül, és adót meg az Eladó aki az ellenértéket szerzi meg, és jövedelme keletkezhet.
Lakó ingatlan vásárlása esetén egy sor kedvezmény vehető igénybe, de ipari ingatlan esetén ezek gyakorlatban nem játszanak szerepet, itt ezekkel nem foglalkozom.

Alapesetben a vásárló 4% illetéket fizet az államnak a megvásárolt ipari ingatlan esetében is, továbbá a vételár egymilliárd forint feletti részére ez a mérték 2%, valamint az illeték teljes összege nem lépheti át a 200 millió forintot, egyetlen ügylet esetén.

Az illeték fizetéséhez, az adásvételről szóló NAV adatlap a kiinduló pont. Ennek alapján a hatóság hoz egy határozatot, és meghatározott határidőre kell megfizetni, a kiszabott illetéket.

Ipari ingatlanok esetén előfordul, hogy nem közvetlen ipari ingatlan adásvétel zajlik, hanem az ingatlant tulajdonló társaságban szerez a Vásárló többségi részesedést, és így szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát. Ezen helyzet kezelésére a jogalkotók külön rendelkezéseket léptettek hatályba korábban, amely szerint egy társaság adásvétele során ha a társaság összes vagyonát alapul véve a tulajdonolt ingatlanok értéke a teljes társasági vagyon 75%-át meghaladja, akkor ingatlannal rendelkező társaságnak minősül. Ez esetben, az ingatlanra vonatkozó illeték fizetési kötelezettségek ugyanolyan mértékben jelentkeznek, mintha az ingatlant közvetlenül vásárolta volna meg, a Vevő.
Ez a kötelezettség akkor is fenn áll, ha nem egy hanem több ügyletben lesz a Vásárló meghatározó tulajdonos, az adott ipari ingatlant birtokló társaságban. 
Céggel együtt történő adásvétel előnye lehet, hogy a cégre kiadott telephely engedélyek is átkerülnek a Vásárlóhoz, ezek használhatóak amíg a társaság működik, szemben azzal a helyzettel ha „csak” ingatlant vásárolna, és a jelenlegi szabályok szerint próbálna ugyanazon tevékenységre engedélyt szerezni.

A társasági törvénytől eltérően az illeték törvény további pontosításként meghatározza, hogy minimum 75%-os tulajdonszerzés történjen meg a Vevő oldalán ahhoz hogy illeték fizetési kötelezettség keletkezzen. A gyakorlatban a társaságok 100 % -os teljes tulajdonrésze cserél gazdát.

Végezetül megadom itt egy lekérdezhető NAV adatbázis címét, ahol az „Ingatlannal rendelkező társaságok” kereshetők - segítséget nyújtva az adásvételek előkészítéséhez - ha az ipari ingatlan adásvétele, a tulajdonló vállalkozással együtt történik.
 
https://nav.gov.hu/adatbazisok/adatbleker/ingatlannal_rendelkezo_tarsasagok

Ha kérdése van keressen bizalommal a Kapcsolat oldal elérhetőségein.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő