Ugrás a tartalomra
Ipari ingatlan

Ipari ingatlan belső arányai

Miért különbözőek ennyire az ipari ingatlanok? Miért nehéz megtalálni az ideálist? Az ipari ingatlanok, sokféle szakma igényei szerint épültek, emiatt változatos  belső és külső aránnyal találkozhatunk. 

Ebben a cikkben igyekszem azokat a fontosabb összefüggéseket feltárni, amivel a gyakorlatban találkozik az eladó ipari ingatlant kereső.

Az első és legfontosabb arány az ingatlanon belül a beépített terület és a szabad földterület aránya. Ezt korábban nem szabályozták ennyire erősen ezért a régi építésű ipari ingatlanok esetén találkozhatunk 60-80%-os beépítettséggel. Egy ingatlannak szerzett joga a használatbavétel időpontjában érvényes szabályokkal működni és üzemelni egészen addig, amíg jelen időben a Tulajdonos nem folyamodik (pl. átépítés céljára) építési engedélyért. Ebben az esetben már az egész ingatlannak kell megfelelnie a jelenlegi (2022-es) építési szabályoknak, ami következtébe akár jelentős bontási feladatokat is előírhat a hatóság. 
Jelenleg a GIP és GKSZ öveszetekben maximálisan 30-50%-os beépíthetőség lehetséges. 

Második arány ipari ingatlanokkal kapcsolatban az építményen belüli üzem/raktár – iroda – bemutatóterem/üzlet – szociális blokk – egyéb területek aránya. Ezeket többé kevésbé minden ipari ingatlan tartalmazza, van, amit egészen minimális mértékben. A legfontosabb területek az üzem/raktár rész amely általában egy vagy több részből álló üres „téglatestek”amelyek az üzemeltetés szempontjából a fő rendetetést adják. 

Ha kereskedelmi tevékenység a leghangsúlyosabb az adott ipari ingatlannál, akkor jellemző a 10% körüli iroda/raktár elosztás ahol az irodába beleértendő a szociális és kiszolgáló terület is. Itt legtöbbször kevés ember működteti a létesítményt és fontos minél több áru tárolása, kezelése a megfelelő technológiával.

Ha gyártásról beszélünk, akkor a legnagyobb arányt a gyártó-üzemi terület adja, de szorosan kapcsolódik raktár a termeléshez, amely alapanyag raktár, félkész termék raktár és készáru raktár részekre bontható. Ezek mérete és helye függ az adott gyártási technológiától folyamat kezelésétől. 
Ezek nem mindig különülnek el helyiségenként, de mindenképpen szükséges, e szempontokra is figyelni, eladó ipari ingatlan keresés esetén.

Harmadik arány az ipari telkek keresésekor a megkövetelt zöldfelület aránya. Ez általában 20-35% között mozog, amely azt adja meg, hogy az adott ipari telek esetén, a beépített terület mellett mekkora m2 szabad zöld területet kell megtartani burkolat és beépítés nélkül. a telken belüli közlekedés és parkolás szempontjából ez fontos szám a tervezés részére.

További szempontok eladó ipari ingatlan keresés könnyítéséhez, korábbi és későbbi cikkekben talál tartalmat oldalamon.

Bármely kérdés esetén keressen a Kapcsolat oldal elérhetőségein.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő