Ugrás a tartalomra
Jog

Ipari ingatlan tulajdoni lap ingyen

Sokan tapasztalatom szerint nem ismerik azt a lehetőséget, hogy minden állampolgár Ügyfélkapun keresztül kétszer ingyenesen tölthet le egy naptári évben Tulajdoni lapot, a Földhivatal rendszeréből. Ha Valaki nem használja fel, akkor december 31-én éjfélkor „elvész”, majd újra elérhető az újévben a két letöltési lehetőség. Érdemes használni kiszemelt, vagy meglévő családi ingatlan esetén is.

Röviden leírom, hogy szerintem mi a legrövidebb út ennek eléréséhez.
 
Kiindulni a Magyarország.hu oldalról lehet, de nem érdemes még belépni! 
Bal oldali menüből kell választani a  „Tulajdon”  majd az „Ingatlan” pontokat, majd az utóbbin belül az „Ingatlankereső Online Földhivatali… „ menün kell belépni ahol tovább az „Ügyintézés indítása” gombra. 

Itt Ügyfélkapus bejelentkezés szükséges. A rendszer a Földhivatal oldalára irányít ahol tovább a „Szolgáltatások indítása” menüre, és ezen belül az „Ingatlan keresés” almenüre. 

Ekkor eldöntendő, hogy cím , vagy helyrajzi szám (Hrsz.) alapján keresünk. 
Cím alapján valamit megtalálni Földhivatalnál, nagyon nehéz és időigényes! 
Sokkal hatékonyabb a helyrajzi szám alapú keresés.

Ha ezt választjuk három sort szükséges kitölteni. 
1. A település neve. Budapest esetén (pl. Zugló) csak ezt fogadja el: „Budapest XIV.” Budapest és a kerület között nem lehet semmi csak egy szóköz.
2. Belterület vagy külterület vagy zártkert.
3. Helyrajzi szám.

Ha tudja értelmezni a rendszer a beírt adatokat, megvan az ingatlan, a következő oldalon látható, hogy mit lehet kérni a rendszertől. Itt a található a két darab ingyenes lehetőségünk.

A Teljes vagy Szemle típus között az a különbség, hogy a Szemle típusnál az érvényes bejegyzések láthatók, a Teljes típusnál az összes érvényes és törölt bejegyzés IS ott van. 
Utóbbiban látható az ingatlan története, de emiatt már töltöttem le 60 oldalas lapot.
Én általában a Szemle típust választom mert csak az érvénybe lévő bejegyzéseket tartalmazza.

Ha lekértük a képernyőre a Tulajdoni lapot, vagy (egér jobb gomb) „Kép mentése másként” oldalanként mentve, vagy a képernyőkép mentése is (Print Screen+Shift) (szintén figyelve az oldalakra) lehet jó megoldás, illetve oldal nyomtatás pdf.-be, a Tulajdoni lap lementésére.

Használja mindenki egészséggel. 
Bármely kérdés esetén, állok rendelkezésre.